Ik heb schade door een ander

Iemand heeft schade bij u veroorzaakt. Dat kan per ongeluk gebeurd zijn of met opzet. Kunt u die persoon aansprakelijk stellen? Zo ja, wat moet u dan doen? De volgende informatie helpt u op weg.

Meer informatie & tips

 • 1. Hoe is de schade ontstaan?

  Is de schade een direct of een indirect gevolg van iets wat iemand anders heeft gedaan? Zo ja, dan kunt u de ander aansprakelijk stellen.

  Voorbeelden
  • Uw buurman parkeert de auto, daarmee veroorzaakt hij een flinke kras op uw auto. De schade is een direct gevolg van iets wat uw buurman doet.
  • Uw buurman parkeert zijn fiets naast uw auto zonder deze vast te zetten in een rek. Het waait enorm en daardoor waait zijn fiets tegen uw auto. Hierdoor heeft de auto flinke schade. Deze schade is veroorzaakt doordat hij onvoorzichtig was. Dit is een indirect gevolg van zijn handelen.
 • 2. Beperk uw schade

  Beperk uw schade

  Voorkom dat de schade groter wordt. Dit is uw plicht en wordt ook wel schadebeperkingsplicht genoemd. Als u uw schade niet beperkt kan het zijn dat de wederpartij niet verplicht is uw (gehele) schade te vergoeden. Zo kunt u bijvoorbeeld een emmer plaatsen onder de lekkage om (verdere) schade te voorkomen.

  Een voorbeeld

  Uw bovenbuurman heeft een lekkage, waardoor uw houten vloer beschadigd wordt. Door een emmer neer te zetten, beperkt u de schade. Doet u dit niet, dan wordt de schade onnodig groter.

 • 3. Verzamel bewijs

  Het is altijd belangrijk om gegevens en bewijs rondom de gebeurtenis te verzamelen en goed te bewaren. Ook als u twijfelt of u iemand aansprakelijk kunt stellen. Bijvoorbeeld:

  • Naam- en adresgegevens van ooggetuigen
  • Gegevens van de politie
  • Foto’s van de situatie
 • 4. Verzamel bonnetjes

  Verzamel alle bonnetjes en facturen van kosten die u maakt om de schade te herstellen. Zoals reparatiekosten en medische kosten. Zo kunt u aantonen hoeveel schade u hebt. U mag alleen de schade herstellen die u daadwerkelijk hebt. Schade die al bestond, zoals een oude kras op een auto, valt hier niet onder.

 • 5. Stel de ander aansprakelijk

  Als u de ander aansprakelijk stelt voor de schade, moet u het volgende doen:

  1. Vraag of de ander de schade wil melden bij zijn verzekeraar
  2. Bevestig het gesprek in een brief of e-mail waarin u de schade beschrijft
  3. Vraag of de ander de ontvangst van uw brief of e-mail wil bevestigen
  4. Vraag eventueel om de contactgegevens van zijn verzekeraar
  5. De verzekeraar neemt contact met u op of u neemt contact met de verzekeraar op
  6. De verzekeraar beoordeelt de aansprakelijkheid en handelt dit met u af

  Voorbeeldbrief Aansprakelijkstelling

 • 6. De schade wordt niet betaald

  Vergoedt de verzekeraar de schade niet? Of heeft de ander geen verzekering? Dan moet de eigenaar zelf betalen.

  Vindt de verzekeraar of de ander dat hij niet aansprakelijk is voor de schade? Neem dan contact met ons op. We kunnen dan bespreken of dit klopt.

Onze oplossingen

Heeft u geen rechtsbijstandverzekering bij Interpolis? Maak dan gebruik van onze RechtsHulp zonder verzekering. Hiervoor werkt Interpolis samen met LegalGuard.

image description

Schade: Persoonlijk juridisch advies

Onze jurist kijkt met u hoe het zit met uw rechten en plichten en welke juridische stappen mogelijk zijn.

Waar sta ik? Wat kan ik juridisch allemaal doen? Wat zou jij doen in mijn situatie? Allemaal vragen die wij voor u kunnen beantwoorden.

U krijgt persoonlijk advies over uw rechten en plichten. Natuurlijk bekijkt de jurist ook of alle regels goed zijn toegepast. De jurist gaat eerst alle stukken bestuderen. Daarna krijgt u een advies over uw rechtspositie. Bijvoorbeeld of u in uw recht staat. En over welke vervolgstappen het beste voor u zijn.

Lees meer € 299,-
image description

Schade: Persoonlijk juridisch advies & Onderhandelen

Wilt u eerst weten waar u staat en wat u juridisch allemaal kunt, maar wilt u ook dat de jurist voor u onderhandelt met de andere partij? Dan kunt kiezen voor de combinatie van Persoonlijk juridisch advies en Onderhandelen door een jurist.

Lees meer € 869,-
Contact

Schade door een ander? Neem contact met ons op.

Bellen
 • 088 462 80 80
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag 09:00 tot 17:00

Post
LegalGuard Postbus 9150 7300 HZ Apeldoorn

Veel gestelde vragen

 • Hoe stel ik iemand aansprakelijk?

  Stuur een brief of e-mail naar de persoon die u aansprakelijk stelt. In de brief schrijft u dat u schade heeft en hoe hoog de schade is. Voeg alvast de bewijsmiddelen van de schade bij uw brief. In uw brief vraagt u of de ander uw schade wil vergoeden.

  Voorbeeldbrief Aansprakelijkstelling

  U moet bewijzen dat de ander de aansprakelijkstelling heeft ontvangen. Stuur uw brief daarom aangetekend op. Of vraag de ander de ontvangst van uw brief of e-mail te bevestigen.

 • Mijn buren verbouwen en ik heb daardoor schade, wie is dan aansprakelijk?

  Degene die schade veroorzaakt is aansprakelijk. Verbouwen uw buren zelf? Dan zijn zij aansprakelijk. Maar als de buren een aannemer inhuren, kunt u de aannemer aansprakelijk stellen.

Advies & Contact