Ik heb last van overhangende takken

De takken van de boom van uw buren hangen over uw grond. U heeft hier last van, omdat deze bijvoorbeeld het zonlicht tegenhouden. Wat kunt u het beste doen?

Meer informatie & tips

 • 1. Vraag uw buren de takken te verwijderen

  Wanneer de takken over de erfgrens (de grens tussen de grond van uw buren en uw grond) op uw grond hangen kunt u uw buren vragen deze te verwijderen.

  Als uw buren niet willen meewerken, stuur dan brief waarin u uitlegt dat u last hebt van de takken en dat u hen verzoekt de takken te verwijderen. Het is belangrijk dat u hen een laatste termijn (bijvoorbeeld 4 weken) geeft om dat te doen.

  Voorbeeldbrief verzoek verwijderen takken

  Stuur de brief aangetekend op en bewaar het verzendbewijs. Zo kunt u altijd bewijzen dat u de brief gestuurd hebt. Als u een e-mail stuurt, vraag dan om een ontvangstbevestiging.

 • 2. Verwijder de takken zelf

  Wanneer u uw buren schriftelijk hebt verzocht de takken zelf te verwijderen en uw buren doen dit niet, kunt u zelf de takken afzagen.

  U mag de takken niet verder afzagen dan tot de grens met de grond van de buren. Bij de werkzaamheden mag u niet op de grond van de buren komen. Ook mag het afzagen of snoeien er niet voor zorgen dat de boom of plant zo beschadigd is dat deze niet meer te herstellen is. Twijfelt u hierover? Dan kunt u misschien eerst een hovenier of boomdeskundige laten kijken naar de situatie. Voor bomen die als monument worden gezien gelden soms andere regels. Is dit het geval? Neem dan contact met ons op zodat we kunnen uitzoeken welke regels er gelden.

 • 3. Wie betaalt de kosten voor het verwijderen?

  In sommige gevallen kunt u niet zelf de takken verwijderen. U kunt er dan voor kiezen een hoveniersbedrijf in te schakelen. U kunt uw buren vragen deze kosten te vergoeden. Zo kunt u er ook voor kiezen uw buren in de eerdere brief al aan te kondigen dat u eventuele kosten die u maakt, wanneer men niet zelf tot verwijdering overgaan, aan hen doorberekent.

  Uw buren zijn helaas meestal niet verplicht de kosten te betalen. Wanneer er takken overhangen wordt dit niet snel als onrechtmatig gezien. Daarnaast geeft de wet u de bevoegdheid zelf te snoeien. Dit is geen verplichting.

 • 4. Komt u er niet samen uit?

  Wanneer u niet met uw buren tot een oplossing komt of er spelen meerdere zaken kan Buurtbemiddeling misschien helpen. Bij de gemeente kunt u navragen of er buurtbemiddeling in uw gemeente bestaat. Zij kunnen de communicatie tussen u en uw buren begeleiden. Dit kost niets en blijkt in de praktijk vaak goed te werken.

  Ook kunt u met ons contact opnemen zodat we kunnen bekijken hoe we u verder kunnen helpen.

Onze oplossingen

Heeft u geen rechtsbijstandverzekering bij Interpolis? Maak dan gebruik van onze RechtsHulp zonder verzekering. Hiervoor werkt Interpolis samen met LegalGuard.

image description

Problemen met buren: Persoonlijk juridisch advies

Onze jurist kijkt met u hoe het zit met uw rechten en plichten en welke juridische stappen mogelijk zijn.

Waar sta ik? Wat kan ik juridisch allemaal doen? Wat zou jij doen in mijn situatie? Allemaal vragen die wij voor u kunnen beantwoorden.

U krijgt persoonlijk advies over uw rechten en plichten. Natuurlijk bekijkt de jurist ook of alle regels goed zijn toegepast. De jurist gaat eerst alle stukken bestuderen. Daarna krijgt u een advies over uw rechtspositie. Bijvoorbeeld of u in uw recht staat. En over welke vervolgstappen het beste voor u zijn.

Lees meer € 299,-
Contact

Conflict met uw buren? Neem contact met ons op.

Bellen
 • 088 462 80 80
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag 09:00 tot 17:00

Post
LegalGuard Postbus 9150 7300 HZ Apeldoorn

Veel gestelde vragen

 • Gelden deze regels ook wanneer de bomen van de gemeente zijn?

  In principe zijn bovenstaande regels ook van toepassing wanneer de bomen van de gemeente zijn. Het kan zijn dat uw gemeente andere regels hanteert. Vraag dit voor de zekerheid na bij uw gemeente.

 • Hoe zit het met doorschietende wortels?

  Wanneer wortels van de boom van uw buren zijn doorgeschoten op uw perceel mag u deze direct verwijderen. U hoeft dan niet zoals bij overhangende takken uw buren eerst zelf in de gelegenheid te stellen dit te doen.

  Hebt u schade (bijvoorbeeld in uw leidingen) door doorgeschoten wortels? U kunt uw buren verzoeken deze schade te vergoeden. Het ligt aan de omstandigheden of uw buren hier toe verplicht zijn. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

 • De boom staat te dicht bij mijn grond. Kan ik hier iets tegen doen?

  Lees wat uw rechten in deze situatie zijn in het artikel De beplanting staat te dicht op mijn grond.

Meer veelgestelde vragen

Advies & Contact