Niet tevreden over mijn reis

U hebt lang naar uw vakantie uitgekeken. Bij aankomst op uw bestemming bent u helaas teleurgesteld. Uw verblijf is namelijk niet wat u hiervan had verwacht. In uw hotelkamer hangt bijvoorbeeld een vieze lucht of u hebt last van ongedierte in uw appartement. Ook de beloofde excursie ging helaas niet door. Wat kunt u het beste doen?

Meer informatie & tips

 • 1. Is er sprake van een pakketreis?

  Er is alleen sprake van een pakketreis wanneer:

  1. De reis bestaat uit minstens 2 diensten, bijvoorbeeld accommodatie en een vliegticket.

  2. De reis duurt minstens 24 uur en bevat minimaal 1 overnachting.

  Let op: ook wanneer u samen met een reisbureau uw reis samenstelt met verschillende diensten is er sprake van een pakketreis. Het reisbureau is dan de reisorganisatie.

  Bij een pakketreis hebt u wat meer bescherming op grond van de wet dan wanneer u zelf de onderdelen van uw reis boekt. De meeste reisorganisaties of reisbureaus zijn aangesloten bij de ANVR. De ANVR controleert haar leden op kwaliteit en zorgt er voor dat zij zich aan de regels houden. 

 • 2. Wat mag u verwachten?

  Wat u mag verwachten is afhankelijk van wat uw contract. Bij een 4 sterrenhotel mag u bijvoorbeeld meer verwachten van de hygiëne in de badkamer dan bij een hostel waar de badkamer met meer mensen wordt gedeeld.

  Voorbeeld

  In uw contract staat dat uw accommodatie in een zeer rustig gebied ligt waar u tot rust kunt komen. U hoeft dan niet te verwachten dat direct naast uw accommodatie een discotheek staat en u ’s nachts niet kunt slapen van de harde muziek. U kunt in dat geval een klacht indienen omdat in uw contract staat dat uw accommodatie in een rustig gebied ligt.

 • 3. Meld uw klacht

  Als uw reis niet naar wens is kunt u hier het best zo snel mogelijk over klagen. Dat doet u zo:

  Stap 1 Meld uw klacht bij het bedrijf dat verantwoordelijk is voor dit gedeelte van uw reis. In het geval van een klacht over de accommodatie is dit dus een medewerker van de accommodatie zelf.

  Stap 2 Wordt uw klacht niet opgelost dan kunt u uw klacht melden bij de reisleiding.

  Stap 3 Als de reisleiding niet aanwezig of niet bereikbaar is kunt u uw klacht melden bij de reisorganisatie of het reisbureau waar u de reis geboekt hebt.

 • 4. Vul een klachtenrapportage in

  Als uw klacht niet naar uw tevredenheid wordt opgelost, zal de reisorganisatie u de mogelijkheid bieden om uw klacht te noteren. U kunt hiervoor een klachtenformulier invullen of een klachtenrapportage laten opstellen. U kunt de reisleiding of de reisorganisatie vragen om uw klachtenrapportage te ondertekenen.

  Het is belangrijk dat uw klacht schriftelijk wordt vastgelegd. Als uw klacht niet schriftelijk is vastgelegd, zal het later moeilijk zijn om verdere stappen te nemen.

 • 5. Hebt u recht op een vergoeding?

  Als uw klacht niet kan worden opgelost kunt u soms een vergoeding krijgen. Soms biedt de reisorganisatie of het reisbureau zelf een vergoeding aan. U kunt hier ook zelf bij de Geschillencommissie of bij de rechter om vragen.

  U hebt alleen recht op een vergoeding als de reisorganisatie of het reisbureau niet levert wat u op basis van uw contract mocht verwachten en de kwaliteit van uw reis hiervoor is verminderd. U hebt dan recht op een vergoeding voor gederfd reisgenot.

  De hoogte van de vergoeding is moeilijk te bepalen omdat het lastig is een waarde te geven aan bijvoorbeeld slechte hygiëne of vies eten. De vergoeding is maximaal de prijs die u hiervoor hebt betaald, maar een vergoeding van dit hele bedrag komt bijna nooit voor. Meestal levert de reisorganisatie of het reisbureau namelijk wel een groot deel van de reis op basis van het contract, zoals de vlucht en het hotel. De vergoedingen voor gederfd reisgenot zijn daarom meestal niet zo hoog.

 • 6. Stuur de reisorganisatie of het reisbureau een brief

  In uw brief kunt u uw klacht opnieuw voorleggen en vragen om een vergoeding. Deze brief moet u binnen 2 maanden na terugkomst sturen. Als de reisorganisatie uw klacht terecht vindt dan krijg u misschien een compensatie voor het ongemak tijdens uw verblijf of krijgt u een deel van uw reissom terug. Hebt u hulp nodig bij het opstellen van uw klacht, neem dan contact op met ons.

 • 7. Naar de Geschillencommisie Reizen

  Als de reisorganisatie of het reisbureau u geen goede oplossing biedt, kunt u uw klacht voorleggen aan de Geschillencommissie Reizen (https://www.degeschillencommissie.nl/over-ons/commissies/reizen/). Als de ANVR reisvoorwaarden gelden voor uw contract, dan kunt u uw klacht bij de Geschillencommissie indienen. U moet de klacht wel indienen binnen één jaar nadat u uw klacht aan de reisorganisatie of het reisbureau hebt gestuurd.

  Hoe gaat het indienen van een klacht bij de Geschillencommissie? Dit leest u in het kort in de onderstaande stappen. Voor meer uitgebreide informatie kunt u de brochure https://www.degeschillencommissie.nl/media/1738/rei-brochure.pdf van de Geschillencommissie lezen

  Op de website van de Geschillencommissie kunt u uitspraken https://www.degeschillencommissie.nl/consumenten/uitsprakenoverzicht/#zoeken lezen die eerder zijn gedaan. Als de Geschillencommissie al uitspraak heeft gedaan over een situatie die lijkt op uw klacht, kunt u al inschatten hoe de commissie over uw klacht zal oordelen.

  Voorbeelden

  De Geschillencommissie wijst een klacht over een vieze lucht, een kapot toilet en slecht eten af. De reden is dat de klager alleen bij het hotel heeft geklaagd en niet bij de reisleiding of de reisorganisatie. De reisorganisatie had hierdoor geen kans om het probleem voor de klager op te lossen. De uitspraak leest u op de website van de Geschillencommissie. https://www.degeschillencommissie.nl/consumenten/uitsprakenoverzicht/62741/niet-ter-plaaste-geklaagd

  De Geschillencommissie wijst een klacht toe nadat de hele familie door slechte hygiëne in het hotel ziek is geworden. De klager heeft de klacht al uitgebreid en tijdens het verblijf laten weten aan de reisorganisatie. De uitspraak leest u op de website van de Geschillencommissie. https://www.degeschillencommissie.nl/consumenten/uitsprakenoverzicht/rei01-2897/gebrekkige-hygiëne-daaruit-voortvloeiende-gezondheidsklachten

  Hebt u hulp nodig bij het indienen van uw klacht aan de Geschillencommissie? Neem dan contact met ons op.

 • 8. Naar de rechter

  U kunt uw klacht in plaats van aan de Geschillencommisie, ook voorleggen aan de rechter. Als uw reisorganisatie niet is aangesloten bij de ANVR dan kunt u alleen naar de rechter met uw klacht. U moet uw klacht wel binnen één jaar na vertrek van uw vakantie aan de rechter voorleggen. Als u de zaak te laat bij de rechter indient, zal de rechter uw vordering afwijzen. 

  Als u uw klacht indient bij de rechter moet u de reisorganisatie of het reisbureau dagvaarden. Hebt u hiervoor juridische hulp nodig? Neem dan contact met ons op.

Onze oplossingen

Heeft u geen rechtsbijstandverzekering bij Interpolis? Maak dan gebruik van onze RechtsHulp zonder verzekering. Hiervoor werkt Interpolis samen met LegalGuard.

image description

Dienstverlening Reizen: Persoonlijk advies over uw rechtspositie

Heeft u problemen met een reisorganisator? Bijvoorbeeld omdat uw verre reis overboekt blijkt? Of zijn er andere problemen? Dan kunnen wij u helpen, als het gaat om een Nederlandse reisorganisatie.

Waar sta ik? Wat kan ik juridisch allemaal doen? Wat zou jij doen in mijn situatie?
Allemaal vragen die wij voor u kunnen beantwoorden.

U krijgt persoonlijk advies over uw rechten en plichten. Natuurlijk bekijkt de jurist ook of alle regels goed zijn toegepast.
De jurist gaat eerst alle stukken bestuderen. Daarna krijgt u een advies over uw rechtspositie. Bijvoorbeeld of u in uw recht staat.
En over welke vervolgstappen het beste voor u zijn.

Lees meer € 299,00
image description

Dienstverlening Reizen: Onderhandelen door een jurist

Heeft u problemen met een reisorganisator? Bijvoorbeeld omdat uw verre reis overboekt blijkt? Of zijn er andere problemen? Dan kunnen wij u helpen, als het gaat om een Nederlandse reisorganisatie.

Een jurist verdiept zich eerst in uw situatie en stelt met u een strategie op. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken hoe we het beste de onderhandeling in kunnen gaan. De jurist onderhandelt daarna voor u met de andere partij. Hier hoeft u niet bij te zijn. Uw belangen zijn in vertrouwde handen.

Lees meer € 699,00
image description

Dienstverlening Reizen: Juridische procedure voeren

Heeft u problemen met een reisorganisator? Bijvoorbeeld omdat uw verre reis overboekt blijkt? Of zijn er andere problemen? Dan kunnen wij u helpen, als het gaat om een Nederlandse reisorganisatie.

Een jurist voert namens u een juridische procedure. Bijvoorbeeld voor de rechtbank of een geschillencommissie.
U bepaalt samen met de jurist de beste strategie. De jurist voert daarna de procedure voor u. Zo wordt u persoonlijk bijgestaan.

Let op: u kunt deze oplossing alleen kiezen als u ook de oplossing 'Persoonlijk juridisch advies' al hebt gekregen.

Lees meer € 1689,00
Contact

Niet tevreden over uw reis? Neem contact met ons op.

Bellen
 • 088 462 80 80
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag 09:00 tot 17:00

Post
LegalGuard Postbus 9150 7300 HZ Apeldoorn

Veel gestelde vragen

 • Wat kan ik doen als mijn opgegeven voorkeur niet mogelijk is?

  Soms kunt u bij het boeken van uw reis een voorkeur aangeven. Bijvoorbeeld voor een kamer met uitzicht op zee of een speciaal dieet. Er is een verschil tussen een essentie en een preferentie. Een preferentie is een normale voorkeur die u bij het boeken kunt opgeven. U hebt bijvoorbeeld een voorkeur voor een kamer met uitzicht op zee. Een essentie is een voorwaarde die voor u zo belangrijk is dat het boeken van de reis hiervan afhangt. U wilt bijvoorbeeld een kamer op de begane grond omdat u last heeft van hoogtevrees.

  Een essentie moet u bij uw boeking heel duidelijk laten weten. De reisorganisatie zal dan schriftelijk bevestigen of uw essentie wordt geaccepteerd. Als u het niet heel duidelijk laat weten kan uw voorkeur worden gezien als een preferentie. Als de reisorganisatie laat weten dat uw essentie niet mogelijk is, kunt u laten weten dat u de reis niet meer wilt boeken. Als u een essentie opgeeft zal de reisorganisatie vaak een extra betaling van u vragen.

 • Ik heb geen klacht over de accommodatie, maar over andere onderdelen van mijn pakketreis. Wat kan ik doen?

  U hebt bijvoorbeeld een klacht over de gids of over uw chauffeur. U kunt uw klacht dan op dezelfde manier melden als bij een klacht over uw accommodatie. Meld uw klacht in dat geval eerst bij het bedrijf dat verantwoordelijk is voor dit gedeelte van uw reis.

  Weet u niet welk bedrijf verantwoordelijk is voor het regelen van de gids of chauffeur? Dan kunt u het best uw klacht bij de reisleiding melden.

Advies & Contact