Ik heb schade door het kind van een ander

Een kind van iemand anders heeft iets van u kapot gemaakt. Dit kan per ongeluk zijn gebeurd of met opzet. Wie kunt u aansprakelijk stellen? Het kind of de ouder? De volgende informatie helpt u op weg.

Meer informatie & tips

 • 1. Wie is aansprakelijk?

  Wie aansprakelijk is hangt af van de leeftijd van het kind.

  Het kind is jonger dan 14 jaar

  De ouder is verantwoordelijk voor een kind onder de 14 jaar. Het kind zelf niet. U kunt alleen de ouders aansprakelijk stellen voor de schade.

  Het kind is 14 of 15 jaar

  Konden de ouders voorkomen dat het kind iets kapot heeft gemaakt? Zo ja, dan kunt u de ouders aansprakelijk stellen. Konden zij het niet voorkomen, dan kunt het kind aansprakelijk stellen.

  Voorbeelden

  • Het kind schopt een bal door uw raam, maar de ouders waren niet in de buurt. Zij hadden het niet kunnen voorkomen omdat ze er niet bij waren. U kunt het kind vragen te betalen voor het gebroken raam.
  • Op uw verjaardag rent een kind door de kamer en stoot daarbij een tafel met servies om. Het hele servies is stuk gevallen. De ouders van het kind waren ook in de kamer. Zij hadden hun kind kunnen zeggen dat het niet door de kamer mocht rennen. Zij zijn in dit geval aansprakelijk.
  Het kind is 16 of 17 jaar

  Het kind is zelf aansprakelijk voor schade die hij of zij veroorzaakt. U kunt het kind dus aansprakelijk stellen. Dit kan niet als de ouders invloed op het gedrag van het kind hebben gehad.

  Een voorbeeld

  • De ouders zeggen dat hun kind op uw auto mag krassen. Als hun kind dit inderdaad doet, dan zijn de ouders aansprakelijk. U kunt hen vragen de schade te betalen.
  Het kind is 18 jaar of ouder

  Een kind van 18 jaar of ouder is meerderjarig. U kunt alleen het kind aansprakelijk stellen.

 • 2. Beperk uw schade

  Voorkom dat de schade groter wordt. Dit is uw plicht en wordt ook wel schadebeperkingsplicht genoemd. Als u uw schade niet beperkt kan het zijn dat de wederpartij niet verplicht is uw (gehele) schade te vergoeden. Zo kunt u bijvoorbeeld een emmer plaatsen onder de lekkage om (verdere) schade te voorkomen.

  Een voorbeeld

  Uw bovenbuurman heeft een lekkage, waardoor uw houten vloer beschadigd wordt. Door een emmer neer te zetten, beperkt u de schade. Doet u dit niet, dan wordt de schade onnodig groter.

 • 3. Verzamel bewijs

  Het is altijd belangrijk om gegevens en bewijs rondom de gebeurtenis te verzamelen en goed te bewaren. Ook als u twijfelt of u iemand aansprakelijk kunt stellen. Bijvoorbeeld:

  • Naam- en adresgegevens van ooggetuigen
  • Gegevens van de politie
  • Foto’s van de situatie
 • 4. Stel de ander aansprakelijk

  Als u de ouders of het kind aansprakelijk stelt voor de schade, moet u het volgende doen:

  1. Neem contact op met de ouders van het kind
  2. Vraag of zij de schade willen melden bij hun verzekeraar
  3. Bevestig het gesprek in een brief of e-mail waarin u de schade beschrijft
  4. Vraag of de ander de ontvangst van uw brief of e-mail wil bevestigen
  5. Vraag eventueel om de contactgegevens van hun verzekeraar
  6. De verzekeraar neemt contact met u op of u neemt contact met de verzekeraar op
  7. De verzekeraar beoordeelt de aansprakelijkheid en handelt dit met u af

  Voorbeeldbrief Aansprakelijkstelling

 • 5. De schade wordt niet betaald

  Vergoedt de verzekeraar de schade niet? Of heeft de ander geen verzekering? Dan moet de eigenaar zelf betalen.

  Vindt de verzekeraar of de ander dat hij niet aansprakelijk is voor de schade? Neem dan contact met ons op. We kunnen dan bespreken of dit klopt.

Onze oplossingen

Heeft u geen rechtsbijstandverzekering bij Interpolis? Maak dan gebruik van onze RechtsHulp zonder verzekering. Hiervoor werkt Interpolis samen met LegalGuard.

image description

Schade: Persoonlijk juridisch advies

Onze jurist kijkt met u hoe het zit met uw rechten en plichten en welke juridische stappen mogelijk zijn.

Waar sta ik? Wat kan ik juridisch allemaal doen? Wat zou jij doen in mijn situatie? Allemaal vragen die wij voor u kunnen beantwoorden.

U krijgt persoonlijk advies over uw rechten en plichten. Natuurlijk bekijkt de jurist ook of alle regels goed zijn toegepast. De jurist gaat eerst alle stukken bestuderen. Daarna krijgt u een advies over uw rechtspositie. Bijvoorbeeld of u in uw recht staat. En over welke vervolgstappen het beste voor u zijn.

Lees meer € 299,-
image description

Schade: Persoonlijk juridisch advies & Onderhandelen

Wilt u eerst weten waar u staat en wat u juridisch allemaal kunt, maar wilt u ook dat de jurist voor u onderhandelt met de andere partij? Dan kunt kiezen voor de combinatie van Persoonlijk juridisch advies en Onderhandelen door een jurist.

Lees meer € 869,-
Contact

Schade door het kind van een ander? Neem contact met ons op.

Bellen
 • 088 462 80 80
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag 09:00 tot 17:00

Post
LegalGuard Postbus 9150 7300 HZ Apeldoorn

Veel gestelde vragen

 • Hoe stel ik iemand aansprakelijk?

  Stuur een brief of e-mail naar de persoon die u aansprakelijk stelt. In de brief schrijft u dat u schade heeft en hoe hoog de schade is. Voeg alvast de bewijsmiddelen van de schade bij uw brief. In uw brief vraagt u of de ander uw schade wil vergoeden.

  Voorbeeldbrief Aansprakelijkstelling

  U moet bewijzen dat de ander de aansprakelijkstelling heeft ontvangen. Stuur uw brief daarom aangetekend op. Of vraag de ander de ontvangst van uw brief of e-mail te bevestigen.

Advies & Contact