Wat u zelf kan doen als u schade heeft veroorzaakt

U hebt schade veroorzaakt bij een ander. Dat is altijd vervelend. Maar bent u echt aansprakelijk voor de schade? Zo ja, wat moet u dan doen? De volgende stappen helpen u op weg.

Meer informatie & tips

 • 1. Verzamel bewijs

  Het is altijd belangrijk om gegevens en bewijs rondom de gebeurtenis te verzamelen en goed te bewaren. Ook als u twijfelt of u wel schuldig bent. Bijvoorbeeld:

  • Naam- en adresgegevens van ooggetuigen
  • Gegevens van de politie
  • Foto’s van de situatie
 • 2. Bent u aansprakelijk gesteld?

  Het kan zijn dat u iets kapot maakt, maar dat u hier niet voor aansprakelijk wordt gesteld. Als u per ongeluk een dure vaas van een vriend laat vallen, kan uw vriend besluiten u wel of niet aansprakelijk te stellen.

  Iemand kan tegen u zeggen dat u aansprakelijk bent voor de schade, maar dat kan ook via e-mail of brief. Dit betekent natuurlijk niet direct dat u inderdaad aansprakelijk bent. Dat hebt u op kunnen maken uit bovenstaande stappen.

 • 3. Meld de schade bij uw verzekeraar

  Meld de schade zo snel mogelijk bij uw verzekeraar. In de polisvoorwaarden van uw aansprakelijkheidsverzekering leest u of u verzekerd bent voor het type schade.

  Het is belangrijk dat u geen schuld erkent voordat u contact heeft gehad met uw verzekeraar. Uw verzekeraar bepaalt daarna de vervolgstappen.

  Om de schade te beoordelen neemt uw verzekeraar contact op met de tegenpartij. Als uw verzekeraar vindt dat u aansprakelijk bent voor de schade, dan zal hij de schade direct afhandelen met de tegenpartij.

 • 4. Uw aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade niet

  Verzekert uw aansprakelijkheidsverzekering de schade niet en bent u het niet eens dat u aansprakelijk wordt gesteld? Stuur dan een brief of e-mail naar de tegenpartij. In deze brief legt u uit waarom u het niet eens bent.

 • 5. U hebt geen aansprakelijkheidsverzekering, wat nu?

  Hebt u geen aansprakelijkheidsverzekering? En bent u het eens dat u de kosten van de schade moet betalen? Maak dan duidelijke afspraken over de te betalen schade.

  U hoeft alleen de werkelijk geleden schade te vergoeden. Als een auto bijvoorbeeld al een paar jaar oud is, dan hoeft u de schade niet te vergoeden tot aan de nieuwwaarde.

  Bent u het niet eens dat u de kosten van de schade moet betalen? Schrijf dan een brief of e-mail aan de tegenpartij waarin u duidelijk uitlegt waarom u het er niet mee eens bent.

  Hebt u vragen over het sturen van deze brief, neem dan contact met ons op.

Onze oplossingen

Heeft u geen rechtsbijstandverzekering bij Interpolis? Maak dan gebruik van onze RechtsHulp zonder verzekering. Hiervoor werkt Interpolis samen met LegalGuard.

image description

Schade: Persoonlijk juridisch advies

Onze jurist kijkt met u hoe het zit met uw rechten en plichten en welke juridische stappen mogelijk zijn.

Waar sta ik? Wat kan ik juridisch allemaal doen? Wat zou jij doen in mijn situatie? Allemaal vragen die wij voor u kunnen beantwoorden.

U krijgt persoonlijk advies over uw rechten en plichten. Natuurlijk bekijkt de jurist ook of alle regels goed zijn toegepast. De jurist gaat eerst alle stukken bestuderen. Daarna krijgt u een advies over uw rechtspositie. Bijvoorbeeld of u in uw recht staat. En over welke vervolgstappen het beste voor u zijn.

Lees meer € 299,-
image description

Schade: Persoonlijk juridisch advies & Onderhandelen

Wilt u eerst weten waar u staat en wat u juridisch allemaal kunt, maar wilt u ook dat de jurist voor u onderhandelt met de andere partij? Dan kunt kiezen voor de combinatie van Persoonlijk juridisch advies en Onderhandelen door een jurist.

Lees meer € 869,-
Contact

Schade veroorzaakt? Neem contact met ons op.

Bellen
 • 088 462 80 80
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag 09:00 tot 17:00

Post
LegalGuard Postbus 9150 7300 HZ Apeldoorn

Veel gestelde vragen

Advies & Contact