Wat u zelf kunt doen als uw huisdier schade heeft veroorzaakt

Uw huisdier heeft per ongeluk schade veroorzaakt bij een ander. Uw hond heeft bijvoorbeeld de postbode gebeten. Bent u aansprakelijk voor deze schade? Zo ja, wat moet u dan doen? De volgende informatie helpt u op weg.

Meer informatie & tips

 • 1. Wie is aansprakelijk?

  De eigenaar is vaak aansprakelijk voor de schade die het dier veroorzaakt. Het maakt niet uit of de buurvrouw uw hond uitliet toen uw hond iemand anders beet. Als eigenaar bent u verantwoordelijk voor uw huisdier, dus ook voor de dingen die het dier doet.

 • 2. Handelde uw huisdier uit zichzelf?

  U bent aansprakelijk als uw dier uit zichzelf handelde. Uw hond bijt bijvoorbeeld de postbode, omdat uw hond schrok van de brievenbus. Hier kunt u niets aan doen, maar u bent wel aansprakelijk omdat het uw huisdier is.

  Als het dier niet uit zichzelf handelde, bent u niet zomaar aansprakelijk. Het kan zijn dat uw hond opgehitst werd door iemand anders. Of iemand wist dat de situatie gevaarlijk was en U had daar eigenlijk rekening mee moeten houden. Bijvoorbeeld als iemand onvoorzichtig om uw paard loopt en een trap krijgt. In dit laatste geval kan er sprake zijn van gedeelde aansprakelijkheid.

 • 3. Verzamel bewijs

  Het is altijd belangrijk om gegevens en bewijs rondom de gebeurtenis te verzamelen en goed te bewaren. Ook als u twijfelt of u wel schuldig bent. Bijvoorbeeld:

  • Naam- en adresgegevens van ooggetuigen
  • Gegevens van de politie
  • Foto’s van de situatie
 • 4. Bent u aansprakelijk gesteld?

  Het kan zijn dat uw dier schade maakt, maar dat u niet aansprakelijk wordt gesteld. De postbode die in zijn been is gebeten, kan besluiten u niet aansprakelijk te stellen.

  Iemand kan tegen u zeggen dat u aansprakelijk bent voor de schade, maar dat kan ook via e-mail of brief. Dit betekent natuurlijk niet direct dat u inderdaad aansprakelijk bent. Dat hebt u op kunnen maken uit bovenstaande stappen.

 • 5. Meld de schade bij uw verzekeraar

  Meld de schade zo snel mogelijk bij uw verzekeraar. In de polisvoorwaarden van uw aansprakelijkheidsverzekering leest u of u verzekerd bent voor het type schade.

  Het is belangrijk dat u geen schuld erkent, voordat u contact heeft gehad met uw verzekeraar. Uw verzekeraar bepaalt daarna de vervolgstappen.

  Om de schade te beoordelen neemt uw verzekeraar contact op met de tegenpartij. Als uw verzekeraar vindt dat u aansprakelijk bent voor de schade, dan zal hij de schade direct afhandelen met de tegenpartij.

 • 6. De schade wordt niet vergoed

  Verzekert uw aansprakelijkheidsverzekering de schade niet en bent u het niet eens dat u aansprakelijk wordt gesteld? Stuur dan een brief of e-mail naar de tegenpartij. In deze brief legt u uit waarom u het niet eens bent.

 • 7. U hebt geen verzekering

  Hebt u geen aansprakelijkheidsverzekering? En bent u het eens dat u de kosten van de schade moet betalen? Maak dan duidelijke afspraken over de te betalen schade.

  U hoeft alleen de werkelijk geleden schade te vergoeden. Als een auto bijvoorbeeld al een paar jaar oud is, dan hoeft u de schade niet te vergoeden tot aan de nieuwwaarde.

  Bent u het niet eens dat u de kosten van de schade moet betalen? Schrijf dan een brief of e-mail aan de tegenpartij waarin u duidelijk uitlegt waarom u het er niet mee eens bent.

Onze oplossingen

Heeft u geen rechtsbijstandverzekering bij Interpolis? Maak dan gebruik van onze RechtsHulp zonder verzekering. Hiervoor werkt Interpolis samen met LegalGuard.

image description

Schade: Persoonlijk juridisch advies

Onze jurist kijkt met u hoe het zit met uw rechten en plichten en welke juridische stappen mogelijk zijn.

Waar sta ik? Wat kan ik juridisch allemaal doen? Wat zou jij doen in mijn situatie? Allemaal vragen die wij voor u kunnen beantwoorden.

U krijgt persoonlijk advies over uw rechten en plichten. Natuurlijk bekijkt de jurist ook of alle regels goed zijn toegepast. De jurist gaat eerst alle stukken bestuderen. Daarna krijgt u een advies over uw rechtspositie. Bijvoorbeeld of u in uw recht staat. En over welke vervolgstappen het beste voor u zijn.

Lees meer € 299,-
image description

Schade: Persoonlijk juridisch advies & Onderhandelen

Wilt u eerst weten waar u staat en wat u juridisch allemaal kunt, maar wilt u ook dat de jurist voor u onderhandelt met de andere partij? Dan kunt kiezen voor de combinatie van Persoonlijk juridisch advies en Onderhandelen door een jurist.

Lees meer € 869,-
Contact

Mijn huisdier heeft schade veroorzaakt? Neem contact met ons op.

Bellen
 • 088 462 80 80
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag 09:00 tot 17:00

Post
LegalGuard Postbus 9150 7300 HZ Apeldoorn

Advies & Contact