Wat u zelf kunt doen als uw kind schade heeft veroorzaakt

Uw kind heeft iets kapot gemaakt bij iemand anders. Dit kan per ongeluk gebeurd zijn of met opzet. Bent u als ouder aansprakelijk voor deze schade? Zo ja, wat moet u dan doen? De volgende informatie helpt u op weg.

Meer informatie & tips

 • 1. Wie is aansprakelijk?

  Wie aansprakelijk is hangt af van de leeftijd van uw kind.

  Mijn kind is jonger dan 14 jaar

  Als ouder of voogd van een kind jonger dan 14 jaar bent u aansprakelijk voor de schade die uw kind maakt. Het maakt niet uit of u er wel of niet iets aan kon doen.

  Mijn kind is 14 of 15 jaar

  Kon u voorkomen dat uw kind iets kapot heeft gemaakt? Zo ja, dan bent u aansprakelijk voor de schade. Als u het niet kon voorkomen bent u niet aansprakelijk.

  Voorbeelden

  • Uw kind schopt een bal door het raam van de buren en u was niet in de buurt. U had dit niet kunnen voorkomen omdat u er niet bij was. De buren kunnen uw kind vragen te betalen voor het gebroken raam.
  • Op een verjaardag rent uw kind door de kamer en stoot daarbij een tafel met servies om. Het hele servies is stuk gevallen. U was ook in de kamer en had uw kind kunnen zeggen dat uw kind niet door de kamer moest rennen. U bent in dit geval aansprakelijk.
  Mijn kind is 16 of 17 jaar

  Uw kind is aansprakelijk voor schade dat hij of zij veroorzaakt. Tenzij u hier invloed op hebt gehad.

  Een voorbeeld

  • U zegt uw kind dat hij een bal door het raam van de buren mag schoppen. Als uw kind dit doet en hij maakt het raam hierdoor kapot, dan bent u aansprakelijk. Uw buren kunnen u dan vragen de schade te betalen.
  Mijn kind is 18 jaar of ouder

  Een kind van 18 jaar of ouder is meerderjarig. Uw kind is dan aansprakelijk voor de schade.

 • 2. Verzamel bewijs

  Het is altijd belangrijk om gegevens en bewijs rondom de gebeurtenis te verzamelen en goed te bewaren. Ook als u twijfelt of u wel schuldig bent. Bijvoorbeeld:

  • Naam- en adresgegevens van ooggetuigen
  • Gegevens van de politie
  • Foto’s van de situatie
 • 3. Bent u aansprakelijk gesteld?

  Het kan zijn dat uw kind iets kapot heeft gemaakt, maar dat u niet aansprakelijk wordt gesteld. De buren waarvan het raam kapot is, kunnen besluiten u wel of niet aansprakelijk te stellen.

  Iemand kan tegen u zeggen dat u aansprakelijk bent voor de schade, maar dat kan ook via e-mail of brief. Dit betekent natuurlijk niet direct dat u inderdaad aansprakelijk bent. Dat hebt u op kunnen maken uit bovenstaande stappen.

 • 4. Meld de schade bij uw verzekering

  Meld de schade zo snel mogelijk bij uw verzekeraar. In de polisvoorwaarden van uw aansprakelijkheidsverzekering leest u of u verzekerd bent voor het type schade.

  Het is belangrijk dat u geen schuld erkent, voordat u contact heeft gehad met uw verzekeraar. Uw verzekeraar bepaalt daarna de vervolgstappen.

  Om de schade te beoordelen neemt uw verzekeraar contact op met de tegenpartij. Als uw verzekeraar vindt dat u aansprakelijk bent voor de schade, dan zal hij de schade direct afhandelen met de tegenpartij.

 • 5. De schade wordt niet vergoed

  Verzekert uw aansprakelijkheidsverzekering de schade niet en bent u het niet mee eens dat u aansprakelijk wordt gesteld? Stuur dan een brief of e-mail naar de tegenpartij. In deze brief geeft u aan waarom u het niet eens bent.

 • 6. U hebt geen verzekering

  Hebt u geen aansprakelijkheidsverzekering? En bent u het eens dat u de kosten van de schade moet betalen? Maak dan duidelijke afspraken over de te betalen schade.

  U hoeft alleen de werkelijk geleden schade te vergoeden. Als een auto bijvoorbeeld al een paar jaar oud is, dan hoeft u de schade niet te vergoeden tot aan de nieuwwaarde.

  Bent u het niet eens dat u de kosten van de schade moet betalen? Schrijf dan een brief of e-mail aan de tegenpartij waarin u duidelijk uitlegt waarom u het niet eens bent.

Onze oplossingen

Heeft u geen rechtsbijstandverzekering bij Interpolis? Maak dan gebruik van onze RechtsHulp zonder verzekering. Hiervoor werkt Interpolis samen met LegalGuard.

image description

Schade: Persoonlijk juridisch advies

Onze jurist kijkt met u hoe het zit met uw rechten en plichten en welke juridische stappen mogelijk zijn.

Waar sta ik? Wat kan ik juridisch allemaal doen? Wat zou jij doen in mijn situatie? Allemaal vragen die wij voor u kunnen beantwoorden.

U krijgt persoonlijk advies over uw rechten en plichten. Natuurlijk bekijkt de jurist ook of alle regels goed zijn toegepast. De jurist gaat eerst alle stukken bestuderen. Daarna krijgt u een advies over uw rechtspositie. Bijvoorbeeld of u in uw recht staat. En over welke vervolgstappen het beste voor u zijn.

Lees meer € 299,-
image description

Schade: Persoonlijk juridisch advies & Onderhandelen

Wilt u eerst weten waar u staat en wat u juridisch allemaal kunt, maar wilt u ook dat de jurist voor u onderhandelt met de andere partij? Dan kunt kiezen voor de combinatie van Persoonlijk juridisch advies en Onderhandelen door een jurist.

Lees meer € 869,-
Contact

Mijn kind heeft schade veroorzaakt? Neem contact met ons op.

Bellen
 • 088 462 80 80
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag 09:00 tot 17:00

Post
LegalGuard Postbus 9150 7300 HZ Apeldoorn

Advies & Contact