Wat u zelf kunt doen als iemand anders schade heeft door uw spullen

U leent u keukentrap uit aan een vriend. De trap breekt terwijl uw vriend hem gebruikte. Hierdoor heeft hij zijn been gebroken en is de keukenvloer beschadigd. Bent u aansprakelijk voor deze schade? En zo ja, wat moet u dan doen? De volgende informatie helpt u op weg.

Meer informatie & tips

 • 1. Bent u verantwoordelijk?

  Als de spullen waardoor iemand schade heeft van u zijn, bent u meestal aansprakelijk voor de schade. De spullen die u uitleent, moeten in goede staat zijn. Wanneer dat niet het geval is en een ander daardoor schade lijdt, moet u deze schade betalen. Dit is niet het geval als u hebt gewaarschuwd voor een gebrek of wanneer de ander onvoorzichtig is omgegaan met uw spullen.

 • 2. Verzamel bewijs

  Het is altijd belangrijk om gegevens en bewijs rondom de gebeurtenis te verzamelen en goed te bewaren. Ook als u twijfelt of u wel schuldig bent. Bijvoorbeeld:

  • Naam- en adresgegevens van ooggetuigen
  • Gegevens van de politie
  • Foto’s van de situatie
 • 3. Bent u aansprakelijk gesteld?

  Het kan dat iemand schade heeft door spullen die u hebt uitgeleend, maar dat u niet aansprakelijk wordt gesteld. Uw vriend waarvan de keukenvloer is beschadigd, kan besluiten u wel of niet aansprakelijk te stellen.

  Iemand kan tegen u zeggen dat u aansprakelijk bent voor de schade, maar dat kan ook via e-mail of brief. Dit betekent natuurlijk niet direct dat u inderdaad aansprakelijk bent. Dat hebt u op kunnen maken uit bovenstaande stappen.

 • 4. Meld de schade bij uw verzekeraar

  Meld de schade zo snel mogelijk bij uw verzekeraar. In de polisvoorwaarden van uw aansprakelijkheidsverzekering leest u of u verzekerd bent voor het type schade.

  Het is belangrijk dat u geen schuld erkent voordat u contact heeft gehad met uw verzekeraar. Uw verzekeraar bepaalt daarna de vervolgstappen.

  Om de schade te beoordelen neemt uw verzekeraar contact op met de tegenpartij. Als uw verzekeraar vindt dat u aansprakelijk bent voor de schade, dan zal hij de schade direct afhandelen met de tegenpartij.

 • 5. De schade wordt niet vergoed

  Verzekert uw aansprakelijkheidsverzekering de schade niet en bent u het niet eens dat u aansprakelijk wordt gesteld? Stuur dan een brief of e-mail naar de tegenpartij. In deze brief legt u uit waarom u het niet eens bent.

 • 6. U hebt geen verzekering

  Hebt u geen aansprakelijkheidsverzekering? En bent u het eens dat u de kosten van de schade moet betalen? Maak dan duidelijke afspraken over de te betalen schade.

  U hoeft alleen de werkelijk geleden schade te vergoeden. Als een auto bijvoorbeeld al een paar jaar oud is, dan hoeft u de schade niet te vergoeden tot aan de nieuwwaarde.

  Bent u het niet eens dat u de kosten van de schade moet betalen? Schrijf dan een brief of e-mail aan de tegenpartij waarin u duidelijk uitlegt waarom u het er niet mee eens bent.

Onze oplossingen

Heeft u geen rechtsbijstandverzekering bij Interpolis? Maak dan gebruik van onze RechtsHulp zonder verzekering. Hiervoor werkt Interpolis samen met LegalGuard.

image description

Schade: Persoonlijk juridisch advies

Onze jurist kijkt met u hoe het zit met uw rechten en plichten en welke juridische stappen mogelijk zijn.

Waar sta ik? Wat kan ik juridisch allemaal doen? Wat zou jij doen in mijn situatie? Allemaal vragen die wij voor u kunnen beantwoorden.

U krijgt persoonlijk advies over uw rechten en plichten. Natuurlijk bekijkt de jurist ook of alle regels goed zijn toegepast. De jurist gaat eerst alle stukken bestuderen. Daarna krijgt u een advies over uw rechtspositie. Bijvoorbeeld of u in uw recht staat. En over welke vervolgstappen het beste voor u zijn.

Lees meer € 299,-
image description

Schade: Persoonlijk juridisch advies & Onderhandelen

Wilt u eerst weten waar u staat en wat u juridisch allemaal kunt, maar wilt u ook dat de jurist voor u onderhandelt met de andere partij? Dan kunt kiezen voor de combinatie van Persoonlijk juridisch advies en Onderhandelen door een jurist.

Lees meer € 869,-
Contact

Iemand anders heeft schade door mijn spullen? Neem contact met ons op.

Bellen
 • 088 462 80 80
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag 09:00 tot 17:00

Post
LegalGuard Postbus 9150 7300 HZ Apeldoorn

Advies & Contact