Wat kunt u zelf doen bij ziekte

U werkt al even bij uw werkgever. En dan ineens wordt u ziek. Uw werkgever wil graag dat u weer komt werken. Wat moet en kunt u doen?

Meer informatie & tips

 • 1. Ga naar de bedrijfsarts

  Als u ziek bent, nodigt de bedrijfsarts u uit om naar zijn spreekuur te komen. Daar vertelt u wat uw klachten zijn en waarom u ziek bent. De bedrijfsarts bepaalt daarna of u arbeidsongeschikt bent.

  Tip

  Vraag aan de bedrijfsarts welke werkzaamheden u nog wel kunt doen. En voor hoeveel uur dat is.

 • 2. Maak met uw werkgever een plan van aanpak

  Het is belangrijk dat u blijft praten met uw werkgever. U hoeft uw werkgever geen medische gegevens te geven. Maar u kunt wel met hem bespreken wat u volgens de bedrijfsarts nog wél kunt. Met deze informatie kunt u afspreken wat u gaat doen om te zorgen dat u weer kunt werken.

  Bent u langer dan 7 weken ziek? Dan schrijven u en uw werkgever de afspraken op in een plan van aanpak. In het plan staan afspraken over:

  • Aanpassingen op het werk
  • Trainingen en therapieën
  • Activiteiten die je helpen naar ander werk
 • 3. Maak vervolgafspraken met uw werkgever

  Tijdens de vervolgafspraken bespreekt u hoe het met u gaat. Gemaakte afspraken kunnen dan ook aangepast worden.

  Tip

  Als u andere afspraken met uw werkgever maakt, schrijf deze nieuwe afspraken op in het plan van aanpak.

 • 4. Meer informatie?

  Neem contact met ons op of lees meer over het re-integratietraject (pdf).

Onze oplossingen

Heeft u geen rechtsbijstandverzekering bij Interpolis? Maak dan gebruik van onze RechtsHulp zonder verzekering. Hiervoor werkt Interpolis samen met LegalGuard.

image description

Reintegratie: Persoonlijk juridisch advies

U heeft problemen met uw werkgever over uw reintegratie en vraagt zich af wat u moet doen?

Onze jurist kijkt met u hoe het zit met uw rechten en plichten en welke juridische stappen mogelijk zijn.

Waar sta ik? Wat kan ik juridisch allemaal doen? Wat zou jij doen in mijn situatie? Allemaal vragen die wij voor u kunnen beantwoorden.

U krijgt persoonlijk advies over uw rechten en plichten. Natuurlijk bekijkt de jurist ook of alle regels goed zijn toegepast. De jurist gaat eerst alle stukken bestuderen. Daarna krijgt u een advies over uw rechtspositie. Bijvoorbeeld of u in uw recht staat. En over welke vervolgstappen het beste voor u zijn.

Lees meer € 299,-
Contact

Ziek? Neem contact met ons op.

Bellen
 • 088 462 80 80
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag 09:00 tot 17:00

Post
LegalGuard Postbus 9150 7300 HZ Apeldoorn

Veel gestelde vragen

 • Wanneer ben ik arbeidsongeschikt?

  De bedrijfsarts bepaalt of u arbeidsongeschikt bent. Hij beoordeelt of u uw werk kunt doen, terwijl u medische klachten heeft.

  Voorbeelden
  • U hebt een kantoorbaan en u breekt uw been. U bent waarschijnlijk niet arbeidsongeschikt. Met een paar aanpassingen kunt u namelijk blijven werken.
  • U bent skileraar en u breekt uw been. U bent waarschijnlijk wel arbeidsongeschikt. U kunt namelijk uw werk niet doen.
 • Ik ben het niet eens met het oordeel van de bedrijfsarts, wat nu?

  Vraag dan een deskundigenoordeel bij het UWV aan via de website van UWV. Dit kost 100 euro. De arts van het UWV nodigt u uit om op gesprek te komen. Hij beoordeelt dan of u arbeidsongeschikt bent.

 • De bedrijfsarts vindt dat ik kan werken. Mijn werkgever betaalt daarom mijn salaris niet. Wat kan ik doen?

  Uw werkgever hoeft uw salaris niet te betalen als u niet werkt. Hij moet u wel eerst met een brief waarschuwen dat hij uw salarisbetaling stopt.

  Als u vindt dat u niet kunt werken, dan kunt u dit laten toetsen door een arts van het UWV. De arts van het UWV bekijkt of het oordeel van de bedrijfsarts klopt. Via de website van het UWV kunt u een deskundigenoordeel aanvragen. Dit kost u eenmalig 100 euro.

  Uw werkgever moet uw salaris weer gaan betalen als de arts van UWV oordeelt dat u arbeidsongeschikt bent.

Meer veelgestelde vragen
 • Ik moet van mijn werkgever passende arbeid doen. Wat is dat?

  Bij passende arbeid doet u bijvoorbeeld maar een aantal taken van uw eigen werk. Of u werkt op aangepaste tijden. Passende arbeid is ook tijdelijk ander werk dan uw eigen werk. Passende arbeid hoeft u alleen te doen als u (een deel van) uw eigen werk niet kunt doen.

  Als u weigert passende arbeid te doen, dan hoeft u werkgever uw salaris niet te betalen. Als u twijfelt of aangeboden werk passend is, dan kunt u dit laten toetsen door het UWV. Via de website van het UWV kunt u een deskundigenoordeel aanvragen. Dit kost u eenmalig 100 euro.

 • Ik ben ziek en wil op vakantie. Moet ik vakantiedagen inleveren?

  Bent u ziek en wilt u vrije dag(en) opnemen, dan worden deze dagen meestal van uw vakantiedagen afgetrokken. Vraag eerst toestemming aan uw werkgever voor het verlof. Als het verlof uw herstel niet vertraagt, krijgt u meestal toestemming. Als uw werkgever hierover twijfelt, kan hij de bedrijfsarts bellen voor advies.

Advies & Contact