Wat u zelf kunt doen als uw arbeidsvoorwaarden worden aangepast

Uw werkgever wil uw functie of uw loon aanpassen. Mag dit zomaar? De volgende informatie help u op weg.

Meer informatie & tips

 • 1. In mijn contract staat de mogelijkheid tot het aanpassen van arbeidsvoorwaarden

  Uw werkgever kan zich bij een aanpassing van uw arbeidsvoorwaarden beroepen op een voorwaarde in uw contract waarin is bepaald dat uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden eenzijdig kan aanpassen. Dit wordt ook wel een eenzijdig wijzigingsbeding genoemd. Uw werkgever kan zich bij een aanpassing van uw arbeidsvoorwaarden niet alleen beroepen op het eenzijdig wijzigingsbeding. Uw werkgever moet ook aan kunnen tonen dat er sprake is van een zwaarwegend bedrijfsbelang bij de aanpassing van uw arbeidsvoorwaarden. Ontbreekt een zwaarwegend bedrijfsbelang, dan kan uw werkgever geen gebruik maken van het eenzijdig wijzigingsbeding.

  Voorbeelden van zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn:

  • Een reorganisatie waardoor uw functie komt te vervallen;
  • U functioneert niet naar tevredenheid in uw functie;
  • U heeft in uw functie een conflict tussen u en uw collega’s of tussen u en uw leidinggevende.

  Past uw werkgever toch uw arbeidsvoorwaarden aan? Dan moet u aan uw werkgever laten weten dat u het hier niet mee eens bent en dat u uw oude arbeidsvoorwaarden wilt houden. Houdt uw werkgever zich niet aan de oude arbeidsvoorwaarden, dan zal een procedure bij de kantonrechter gestart moeten worden om uw arbeidsvoorwaarden op te eisen. Daarnaast moet uw werkgever u een afbouwregeling aanbieden. Meer hierover onder 3.

  Wilt uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden aanpassen en heeft u hierover vragen, neemt u dan contact met ons op.

 • 2. In mijn contract staat geen mogelijkheid tot het aanpassen van arbeidsvoorwaarden

  Staat er geen eenzijdig wijzigingsbeding in uw contract? Dan moet uw werkgever aan andere voorwaarden voldoen voor het kunnen aanpassen van uw arbeidsvoorwaarden. U bent verplicht een aanpassing van arbeidsvoorwaarden te accepteren wanneer:

  1. Er sprake is van gewijzigde omstandigheden die een aanpassing noodzakelijk maakt. Voorbeelden van gewijzigde omstandigheden zijn:
   • Een reorganisatie waardoor uw functie komt te vervallen
   • U functioneert, na een verbetertraject, niet naar tevredenheid in uw functie;
   • U heeft in uw functie een conflict tussen u en uw collega’s of tussen u en uw leidinggevende.
  2. Het voorstel redelijk is;
  3. Acceptatie van het voorstel moet van u als werknemer gevraagd kunnen worden.

  Er moet aan alle 3 de voorwaarden worden voldaan. Als er niet aan alle 3 de voorwaarden wordt voldaan, dan kan uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden niet aanpassen.

  Daarnaast moet uw werkgever u een afbouwregeling aanbieden. Meer hierover onder 3.

  Heeft uw werkgever geen zwaarwegend bedrijfsbelang om uw arbeidsvoorwaarden aan te passen? Dan mag uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden niet eenzijdig aanpassen. Doet uw werkgever dat toch? Dan moet u aan uw werkgever laten weten dat u het hier niet mee eens bent en dat u uw oude arbeidsvoorwaarden wilt houden. Houdt uw werkgever zich niet aan de oude arbeidsvoorwaarden, dan zal een procedure bij de kantonrechter gestart moeten worden om uw arbeidsvoorwaarden op te eisen.

  Wilt uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden aanpassen en heeft u hierover vragen, neemt u dan contact met ons op.

 • 3. Afbouwregeling?

  Rechters hebben bepaald dat als een aanpassing van arbeidsvoorwaarden voor de werkgever noodzakelijk is, de arbeidsvoorwaarden niet direct aangepast kunnen worden. Hierbij mag van uw werkgever verwachten worden dat uw arbeidsvoorwaarden stapsgewijs teruggebracht worden. Dit wordt een afbouwregeling genoemd.

  Hebt u vragen over een door uw werkgever voorgestelde aanpassing van arbeidsvoorwaarden, neemt u dan contact met ons op.

Onze oplossingen

Heeft u geen rechtsbijstandverzekering bij Interpolis? Maak dan gebruik van onze RechtsHulp zonder verzekering. Hiervoor werkt Interpolis samen met LegalGuard.

image description

Arbeidscontract: Contractencheck

U heeft vragen over een nieuw contract. Waar teken ik nu voor? Kan ik later in de problemen komen? Mag deze bepaling er in staan?
Wat betekent dit voor mij?  Een jurist bekijkt het contract voordat u gaat ondertekenen en beantwoordt al deze vragen voor u.

Lees meer € 259,00
image description

Arbeidscontract: Persoonlijk juridisch advies

Heeft u een arbeidscontract? Staat er iets in waar u vragen over heeft? Wilt u zekerheid dat het juridisch klopt? Dan kunnen wij u helpen.

Waar sta ik? Wat kan ik juridisch allemaal doen? Wat zou jij doen in mijn situatie?
Allemaal vragen die wij voor u kunnen beantwoorden.

U krijgt persoonlijk advies over uw rechten en plichten. Natuurlijk bekijkt de jurist ook of alle regels goed zijn toegepast.
De jurist gaat eerst alle stukken bestuderen. Daarna krijgt u een advies over uw rechtspositie. Bijvoorbeeld of u in uw recht staat.
En over welke vervolgstappen het beste voor u zijn.

Lees meer € 299,00
Contact

Een conflict met werk? Neem contact met ons op

Bellen
 • 088 462 80 80
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag 09:00 tot 17:00

Post
LegalGuard Postbus 9150 7300 HZ Apeldoorn

Veel gestelde vragen

Advies & Contact