De verkoper wil van de koop af

U hebt uw droomwoning gevonden en uw bod is geaccepteerd door de verkoper. De volgende dag wordt u door de verkopende makelaar gebeld. Hij vertelt u dat de verkoper zich heeft bedacht en de woning aan iemand anders verkoopt. Dat is erg vervelend voor u. Kunt u hier iets tegen doen? U kunt het volgende doen

Meer informatie & tips

 • 1. Bent u aan het onderhandelen over de koop?

  Het doen van een bod voor de koop van een woning betekent nog niet dat u ook feitelijk in onderhandeling bent. Vaak zal een makelaar aangeven dat hij het bod met de verkoper gaat bespreken. Pas als de verkoper reageert met een voorlopig akkoord of een tegenbod kan er worden gesproken van onderhandeling. Koper en verkoper zitten dan in de precontractuele fase. Tijdens de onderhandeling kan de verkoper doorgaan met andere bezichtigingen van de woning.

  Zolang het koopcontract nog niet is ondertekend, mag een particuliere verkoper zich bedenken. Hij kan de woning dan aan iemand verkopen die meer wil betalen. Ook als een verkoper van een woning al mondeling akkoord heeft gegeven en u op basis van dit akkoord al kosten hebt gemaakt, is het in de regel niet mogelijk om een schadevergoeding te vorderen. Alleen in zeer bijzondere omstandigheden is het mogelijk om een schadevergoeding te vorderen. Het alsnog aanvaarden van een hoger bod van een andere koper door de verkoper is geen bijzondere omstandigheid. Dit heeft de Hoge Raad bepaald.

  Als de verkoper van de woning een bedrijf is, is zijn woord wel bindend.

 • 2. Is het contract al getekend?

  U hebt overeenstemming met de verkoper bereikt over de koop van de woning. De verkopende makelaar verwerkt de afspraken in het voorlopig koopcontract. In de wet is bepaald dat de koop van een woning altijd schriftelijk moet gebeuren. Particuliere kopers worden zo beschermd tegen overhaaste beslissingen.

  De term voorlopig koopcontract is soms misleidend. Er is namelijk wel een echt contract. De uitdrukking ‘voorlopig’ koopcontract is ontstaan doordat er vaak enige tijd zit tussen het sluiten van het koopcontract en het moment van notariële overdracht.

  Op grond van de wet hebt u als koper na het tekenen van het koopcontract een bedenktermijn van 3 dagen. Soms is in het koopcontract afgesproken dat de verkoper ook een bedenktermijn heeft. De verkoper kan dan binnen de bedenktermijn van het contract af. Een bedenktermijn voor de verkoper komt niet vaak voor.

 • 3. Heeft de verkoper ontbindende voorwaarden afgesproken?

  In het koopcontract kunnen ontbindende voorwaarden voor de verkoper staan. Als de situatie intreedt, kan de koop worden ontbonden. De koop van de woning gaat dan niet door. Een ontbindende voorwaarde voor de verkoper kan zijn dat de koop niet doorgaat als de bank de restschuld van de verkoper op de woning niet financiert.

 • 4. Wat als de verkoper toch van het koopcontract af wil?

  Als het koopcontact al is getekend en de verkoper geen beroep kan doen op een ontbindende voorwaarde is de koop van de woning definitief. Als de verkoper toch van de koop af wil, hoeft u daar niet zomaar mee akkoord te gaan.

  U kunt de verkoper laten weten dat u hem of haar aan de koop van de woning houdt en vragen om de woning alsnog aan u te leveren.  Als de verkoper de woning toch niet aan u kan of wil leveren, kunt u op grond van het koopcontract meestal een boete vorderen van 10% van de koopsom. U kunt natuurlijk ook altijd de levering van de woning afdwingen via de rechter.

  Wilt u weten wat u het beste kan doen? Neem dan contact op.

Onze oplossingen

Heeft u geen rechtsbijstandverzekering bij Interpolis? Maak dan gebruik van onze RechtsHulp zonder verzekering. Hiervoor werkt Interpolis samen met LegalGuard.

image description

Aankoop of verkoop woning: Persoonlijk juridisch advies

Onze jurist kijkt met u hoe het zit met uw rechten en plichten en welke juridische stappen mogelijk zijn.

Waar sta ik? Wat kan ik juridisch allemaal doen? Wat zou jij doen in mijn situatie? Allemaal vragen die wij voor u kunnen beantwoorden.

U krijgt persoonlijk advies over uw rechten en plichten. Natuurlijk bekijkt de jurist ook of alle regels goed zijn toegepast. De jurist gaat eerst alle stukken bestuderen. Daarna krijgt u een advies over uw rechtspositie. Bijvoorbeeld of u in uw recht staat. En over welke vervolgstappen het beste voor u zijn.

Lees meer € 299,-
Contact

Een conflict met de woning? Neem contact met ons op.

Bellen
 • 088 462 80 80
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag 09:00 tot 17:00

Post
LegalGuard Postbus 9150 7300 HZ Apeldoorn

Advies & Contact